Dag två på kongressen startade med en tår i ögat

När kongressen startade på torsdagen inleddes den med parentationer. Många kamrater och förebilder som gått bort under året nämndes vid namn. De viktiga gärningarna från flera nationellt kända profiler som Maj Britt Theorin, Bengt Göransson och Enn Kokk uppmärksammades.

Men för mig var parentationen för Röda Siv från Jönköping den som fick mig att få en tår i ögat. Jag minns Siv Persson som färgstark både i hjärta och i gärning. Hon var kommunfullmäktigeledamot 1974 till 1995. Hon var S-kvinnors ordförande i Jönköping. När Siv kom in i politiken var den mansdominerad och hon brann för kvinnokampen och för oss kvinnor som gick efter var hennes gärningar viktiga för att bana väg för kvinnor i politiken.

Som kommunalråd fick jag alltid ärliga omdömen om min gärning, hon gav både en klapp på axeln men också kritik om jag gjorde något som hon inte gillade. Jag som arbetade med samhällsplanering fick till exempel höra om hur de höga husen inte var barnvänliga.

När vi skulle fira kvinnodagen 100 år var Siv en av dem jag kontaktade för att få höra mer om kvinnokampen genom åren. Hennes berättelser var värdefulla.

Vi minns Siv och andra kamrater som lämnat oss❤️

Elin Rydberg

facebook Twitter Email