Partiet har sagt ”vad” och facklig samverkan ska ta fram ”hur”

Klockan är 08.30 på lördag morgon. Vi önskar att ni kunde känna energin i rummet när vi sätter vi igång med området ”vi bygger landet starkt och tryggt”. Alla jobb ska vara trygga jobb och villkoren på arbetsmarknaden diskuteras.

Igår höll vi på i plenum fram till 00.45 med debatt om vårt klimat och frågan om att bevara livet i våra hav debatterades särskilt flitigt. Trots detta sitter taggade ombud redo att bryta argument mot varandra och gemensamt komma fram till de bästa lösningarna.

Annelie Borgström och Birgitta Svensson är snabbt uppe i talarstolen och sätter Jönköpings län på kartan. Annelie pratar med stolthet om arbetsmiljö och trygga jobb, ”ingen ska dö på jobbet”. Hon berättar att hon redan nu längtar hem till IF Metall för att tillsammans med kollegorna kavla upp ärmarna och göra det konkreta arbetet.

Annelie lyfter också heltid som norm, utbildnings- och utvecklingsmöjligheter som en viktig del av anställningstryggheten, och det faktum att arbetskläder är en jämställdhetsfråga. Hon berättar att hon sedan 1985 längtat efter den här tydligheten från partiet och bifaller områdets reviderade politiska riktlinjer.

Birgitta inleder med tummen upp till det aktuella området i de reviderade politiska riktlinjerna. Hon förklarar hur viktigt det är med heltid som norm i den offentliga liksom den privata sektorn. Bland annat som en förutsättning för en dräglig pension när arbetslivet är slut. Birgitta välkomnar att partiet satt ner foten gällande ”vadet” och säger att det nu är vi som ska ta fram ”huret”, och det ska göras genom den facklig-politiska samverkan.

Johan Starck är också i talarstolen och pratar om arbetslöshetsförsäkringens historia och den roll som den spelar för att undvika lönedumpning. Johan lägger ett yrkande om att arbetslöshetsförsäkringen också bör kallas för lönegarantiförsäkring.

Hårborsten är tyvärr glömd hemma och jag (Anna) skyndar iväg mot lobbyn för att leta efter en kam, på väg tillbaka träffar jag vår nya partiledare Magdalena. Hon hälsar glatt och ler stort, häftigt att vara på kongress! Snart dags för val av ny partisekreterare. Stay tuned!

Azra Muranovic och Anna Carlsson

facebook Twitter Email